Το καλάθι είναι άδειο
Το καλάθι είναι άδειο

Καύση Βιομάζας και συσχέτισή της με την ατμοσφαιρική ρύπανση και τις εκπομπές αιωρούμενων μικροσωματιδίων.

Σύνδεσμος Εμπόρων Ξυλείας

Αθήνα - Δελτίο Τύπου

Προς:

Κάθε ενδιαφερόμενο

Θέμα: Καύση Βιομάζας και συσχέτισή της με την ατμοσφαιρική ρύπανση και τις εκπομπές αιωρούμενων μικροσωματιδίων.

Αξιότιμοι κύριοι,

Κατά τη διάρκεια του φετινού χειμώνα το δίκτυο σταθμών παρακολούθησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης κατέγραψε, κυρίως στην Αθήνα και σε δύο χρονικές περιόδους, ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα αιωρούμενων σωματιδίων, ενώ οι τιμές των αερίων ρύπων διατηρήθηκαν σε χαμηλά επίπεδα. Ταυτόχρονα, παρατηρήθηκε έντονη οσμή στον περιβάλλοντα αέρα και σημαντική μείωση της ορατότητας. Τα χρονικά αυτά διαστήματα ήταν, από 14 έως 16 Δεκεμβρίου 2012 και το τριήμερο από 25 έως και 27 Δεκεμβρίου 2012, ενώ ενδιάμεσα οι συγκεντρώσεις κυμάνθηκαν σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.

Το ανωτέρω γεγονός είχε ως αποτέλεσμα να ξεκινήσει έντονος δημόσιος διάλογος για τη συσχέτιση της καύσης βιομάζας (καύση ξύλων/pellets) με την ατμοσφαιρική ρύπανση και τις εκπομπές αιωρούμενων μικροσωματιδίων. Καθώς εξελίσσεται αυτός ο διάλογος έχουν διατυπωθεί υπερβολές και ανακρίβειες σε ορισμένα ΜΜΕ και στο διαδίκτυο που έφτασαν στο σημείο να δαιμονοποιήσουν τη βιομάζα.

Στο πλαίσιο του ανωτέρω διαλόγου ο Σύνδεσμος Εμπόρων Ξυλείας έχει ήδη αναθέσει την εκπόνηση μιας Μελέτης για την καύση της Βιομάζας και τη συσχέτισή της με την ατμοσφαιρική ρύπανση και τις εκπομπές αιωρούμενων μικροσωματιδίων, η οποία και θα σας αποσταλεί τις επόμενες ημέρες.

Σε κάθε περίπτωση θέλουμε να σας υπενθυμίσουμε τα εξής:

  1. Είμαστε τις άποψης ότι δεν υπάρχει η τέλεια μέθοδος θέρμανσης. Κάθε μία έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της.
  2. Το βασικό πλεονέκτημα των εφαρμογών βιομάζας, σε σχέση με τα συμβατικά καύσιμα (πετρέλαιο, αέριο), πέραν του ανανεώσιμου χαρακτήρα τους, είναι πως είναι “ουδέτερες” ως προς τις εκπομπές CO2, δεν συμβάλλουν δηλαδή στην αποσταθεροποίηση του κλίματος, μιας και οι όποιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από την καύση της βιομάζας “ισοσκελίζονται” από ισοδύναμες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα που απορροφήθηκαν από τα φυτά.
  3. Σύμφωνα με στοιχεία της Greenpeaceγια τους μικρούς οικιακούς λέβητες βιομάζας (<10 kW), η τεχνολογική βελτίωση έχει μειώσει τις διαφορές μεταξύ των διαφόρων καυσίμων όσον αφορά τις εκπομπές μικροσωματιδίων PM.
  4. Σύμφωνα με υπάρχουσες μελέτες η τοξικότητα των εκλυόμενων μικροσωματιδίων είναι πολύ μεγαλύτερη στην περίπτωση των καυστήρων πετρελαίου. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η καύση βιομάζας υποκαθιστά ουσιαστικά την καύση πετρελαίου. Και στις δυο περιπτώσεις παράγονται μικροσωματίδια. Εκείνο που διαφέρει είναι το μέγεθος και η τοξικότητα των μικροσωματιδίων. Ενώ στους καυστήρες πετρελαίου η συνήθης διάμετρος των παραγόμενων μικροσωματιδίων κυμαίνεται από 0,005 έως 0,05 μm, στην περίπτωση της βιομάζας η διάμετρος των παραγόμενων μικροσωματιδίων είναι συνήθως 0,05-10 μm. Όσο μικρότερα είναι τα μικροσωματίδια, τόσο πιο εύκολα εισχωρούν στις κυψελίδες των πνευμόνων και άρα τόσο πιο επικίνδυνα είναι.Ενώ λοιπόν τα μικροσωματίδια πετρελαϊκής προέλευσης είναι τοξικά σε πολύ μικρές συγκεντρώσεις, τα μικροσωματίδια που παράγονται από την καύση βιομάζας γίνονται τοξικά σε πολύ μεγαλύτερες συγκεντρώσεις.
  5. Θεωρούμε λάθος την αποκλειστική σύνδεση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης με την καύση της βιομάζας. Είναι γεγονός ότι η κίνηση των οχημάτων έχει μειωθεί και ότι λιγότεροι συμπολίτες μας προμηθεύθηκαν φέτος πετρέλαιο θέρμανσης και για αυτό κάποιοι βιάζονται τα συνδέσουν την ατμοσφαιρική ρύπανση αποκλειστικά με την καύση βιομάζας. Όμως είναι επίσης γεγονός ότι τα εναπομείναντα οχήματα είναι πιο κακοσυντηρημένα, όπως και οι λέβητες πετρελαίου που χρησιμοποιούνται, ενώ δεν υφίστανται στοιχεία και για τις εκπομπές των οχημάτων dieselτων οποίων η κυκλοφορία επετράπει το τελευταίο έτος σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Πιστεύουμε λοιπόν ότι χωρίς έρευνες που να συνυπολογίζουν και αυτούς τους παράγοντες, δεν μπορούμε να κατηγορούμε μόνο την καύση βιομάζας.
  6. Σε κάθε περίπτωση, ο Σύνδεσμος Εμπόρων Ξυλείας καλεί τους πολίτες να έχουν υπόψη τους τα εξής:
  • Να προσέχουν την ποιότητας της βιομάζας που καίνε. Η καύση συνθετικών προϊόντων ξυλείας (όπως μελαμίνες, νοβοπάν, κόντρα πλακέ), ξύλων βαμμένων ή εμποτισμένων με χημικές ουσίες, καθώς και πλαστικών ή ελαστικών υλικών ή αγνώστου προέλευσης pelletείναι επιβλαβής για την υγεία και το περιβάλλον.
  • Να προμηθεύονται ξυλεία χαμηλής περιεκτικότητας σε υγρασία.
  • Να διατηρούν όσο το δυνατόν καλύτερες συνθήκες καύσης στα παραδοσιακά τζάκια με την ύπαρξη έντονης και διαρκούς φλόγας.
  • Να προβαίνουν σε τακτικό καθαρισμό των καμινάδων.

 

Μετά Τιμής

 

Γεώργιος Χριστόπουλος

Βιολόγος - Περιβαλλοντολόγος

MSc Αειφόρος Διαχείριση Αποβλήτων

Κάτοχος του με Αρ.Μητρώου 20912 Μελετητικού πτυχίου κατηγορίας 27Α΄

Επιστημονικός Συνεργάτης

www.perivallontikesmeletes.gr

 

Κατεβάστε το αρχείο

       

Διαθέτουμε καυσόξυλα από το 1957 και μπορούμε να υπερηφανευόμαστε για την άριστη ποιότητα των ξύλων που σας προμηθεύουμε.

ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

Διαθέτουμε 7 υποκαταστήματα και αποθήκες σε όλη την Αττική για την άμεση εξυπηρέτησή σας

ΝΕΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ
Λεωφ. Βάρης Βαρκιζης 149, Βάρη
Βρείτε μας στο Google maps
Λεωφόρος Λαυρίου 53 Παιανία
Βρείτε μας στο Google maps

copyright © xyla.gr

Τα cookie μάς βοηθούν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Εφόσον χρησιμοποιείτε τις υπηρεσίες μας, συμφωνείτε με τη χρήση των cookie από εμάς.